Blog,  Kültür-Sanat,  Yazılar

“Kafamda” Prömiyeri!

Atılım Üniversitesi Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanan “Kafamda” isimli oyunun prömiyeri gerçekleşti. Gençler beni de davet etmişlerdi, gidip seyrettim, tüm yorumlarımı sizinle paylaşıyorum.

Oyuna kısaca değinmek gerekirse; oyun, üniversite öğrencisi Kayra Güngör tarafından yazılıp yönetilmiş. Beklentimi düşük tutmuştum giderken ama metin ve kurgu beni epey bir şaşırttı. Şayet Kayra bu konuda eğitim almaya devam eder, kendini geliştirirse bence önü açık. Mirza karakterinin ailesi ve en yakın arkadaşı tarafından düşürüldüğü kumpası konu alan oyun, olaylar örgüsünü sürreal bir çerçeveden inceliyor. Mirza’nın “Kafasındaki Duyguları” vücut bulmuş şekilde izliyoruz sahnede. Bu duyguları da Kayra Güngör canlandırıyor. Bir anda öfke, bir anda şehvet, bir anda hüzün oluyor. Mirza’nın kafasında dönenleri canlandırıyorlar ve bu canlandırma oldukça yüksek tempoda sunuluyor. Çok fazla ipucu vermek istemem, farklı bir metin, sürpriz sonlu bir oyun. İzleyin. Tabi yorumlarım bitmedi; daha neler neler anlatacağım…

Oyuncular: Kayra Güngör, Umut Can Orak, Elçin Bozkurt, Çağatay Sayın, Latif Sakaoğlu, Zeynep Sungun, Öykü Özmen ve Pelin Zaim; hepsini tebrik ediyorum.

Oyun öncesi kulis ziyaretimden güzel bir kare.

Oyuncu Performansları

Hepsi birbirinden iyiydi. Sonuçta bu gençlerin tümünün farklı bölümlerde eğitim almakta olan üniversite öğrencileri olduğunu göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerek diye düşünüyorum. Bir yıl boyunca çalışmışlar, çabalamışlar ve bence kendi dinamikleri içinde oldukça başarılı bir oyun çıkarmışlar. Dramaturjik olarak değil de amatör bir ekibin azim, inanç ve disiplinle bir ürün ortaya koyduklarına odaklanarak yorumlarsak çok daha sağlıklı olacaktır kanısındayım. Oyuncuların herbiri kendi görevini layığı ile yerine getirdi. Oyunun tek bir starı yoktu, hepsi çok alkış aldı. Hatta oyun boyunca yüzleri maskeli izleyici karşısına çıkan “ilaçlar” bile seyircinin sempatisini kazanmışlardı.

Dekor Yıkıldı, Seyirci Bayıldı! 

Oyunun temposu çok yüksek, sürekli bir hareket var. E genç aktörlerin hepsi de maşallah boylu poslu, güçlü kuvvetli çocuklar. Bir sahnede kapıyı ters yöne itince dekor sen sarsıl, duvardaki dekorlar yerle yeksan oldu ama bu durumu gençler çok tatlı ve profesyonel şekilde kotardılar. Seyirciden de moral alkışı gecikmedi. Oyunun akışında hiç aksama olmadı. Seyirci bu minik doğal kazaya bayıldı, herkes güldü, sevgi ve içtenlikle oyuncuları destekledi. Nazar çıktı diyelim.

Teknik Detaylar ve Eleştiri

Ses, ışık ve dekor gayet başarılıydı. Hatta dekora epeyce özenmişlerdi. Kostümler konusunda minik bir eleştiride bulundum; ilerleyen oyunlarda bu eleştirimi dikkate alacaklarını düşünüyorum. Ayrıca eklemek istediğim bir konu yok. Teknik Ekip: Ziya Berk Alaş, Yiğit Solmaz, Azra Avlamaz, İrem Kara. Hepsini tebrik ediyorum.

Küstah Seyirciye Kınama! Gerçek Seyirciye Tebrik!

Tam yerimizi aldık, oyun başlayacaktı ki B sırasına bir grup geldi. Biz A sırasındaydık. Tabi prömiyer olduğu için oturma düzeninde son dakika değişiklikleri olabilir, davetiye ile gelen seyircilerin yeri değişebilir, gerçek tiyatro izleyicisi bu durumlara alışıktır ve hoş görür. B sırasına gelen yaklaşık iki üç kişilik bir grup, kendi yerlerine başkasının yanlışlıkla oturduğunu görünce, öyle küstah bir tavır sergilediler ki, onlar adına ben utandım doğrusu. Salon müsaitti, başka yere de oturabilirlerdi. Ama yanlışlıkla kendi yerlerine oturan kişileri çok kaba bir şekilde yerlerinden kaldırdılar. Tabi ki para verip bilet almışlar, yer onların hakkı ama bunu ifade etmenin kibar ve insani yolu yok mudur? Ayıp. Umarım bu yazıyı okurlar ve sergiledikleri tavır üzerine biraz düşünürler.

Bu bahsettiğim birkaç kişiyi saymazsak seyirci sevgi, heyecan ve neşe doluydu. Sanatı, sanatçıyı, öğrenciyi, emeği ve üretimi destekleyen tüm güzel yürekli seyirciyi tebrik ediyorum.

Sonuç

Gülüp eğleneceğiniz, önermesi olan, tatlı, sevimli, yer yer düşündüren güzel bir oyun. 11-12 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Yeni Sahne’de! İzleyin, izlettirin gençlere destek olun.

Sevgiler…

Göksel Aksel

 

Bir cevap yazın