Blog,  Haberler,  İş Dünyası,  Yazılar

Samsunspor – Beşiktaş / Kitle ve İktidar

Sizlere daha iyi yazılar yazabilmek için Google Trendlerine de bakıyorum arada sırada. Son zamanlarda istatistiklere göre Türkiye’de en çok arama yapılan konular ne yazık ki futbol maçı başlıkları. Bugün de en çok aratılan başlık Samsunspor-Beşiktaş olmuş.

Farklı mecralarda yazı yazdığım zamanlardan beri beni takip edenler bilirler ki futbol sektörüne pek bir ön yargılıyımdır. Bunun sebebi aşırı eril bir spor oluşu değil tabi ki; düşünsenize birbirinden sportif yirmiden fazla yakışıklı erkek ortalıkta koşuyor ve onları seyrediyorsunuz, bu nasıl kötü bir şey olabilir ki? Futbola ön yargılı oluşumun sebebi insanların futbol üzerinden dönen siyaseti anlamıyor oluşundan kaynaklanıyor.

Ülkemiz ve dünya gündemine kabaca bakacak olursak göçmen krizi, iklim krizi, sağlık krizi ve en önemlisi kuraklık ve kıtlık krizi gündemimizde olması gerekirken nasıl oluyor da milyonlarca insan yalnızca futbola kanalize olabiliyor? 

Bunun sebebini ünlü yazar Ellias Canetti Kitle ve İktidar kitabında çok güzel anlatmış. Ünlü yazar 1930’lu yıllarda kitlesel hareketlerin aslında her türlü politik mücadelenin silahı olarak kullanıldığını, hem de bunun binlerce yıldır yapıldığını fark edip, tam tamına 30 yıl boyunca bu konuda araştırmalar gerçekleştirerek “Kitle ve İktidar” eserini hazırlamış. Siz de okuyun derim…

Toplumun büyük bir kesimi futbol, magazin, TikTok takip ediyorken, çok ama çok küçük bir kesim ise bu maçları, magazin olaylarını, TikTok trendlerini kurgularken aynı zamanda insan ırkının geleceğini planlıyorlar. Bir fare kafesi ve içinde onlarca farenin yaşaması için uygun şartların olduğunu düşünün. Bu farelere biraz yem verin. Fareler için yeterli olmayacaktır, sürekli dışarı çıkmak isteyeceklerdir. Israrla dışarı çıkarmayın ve her hafta oyalanacakları birkaç oyuncak verin, koşu çemberleri, tüneller vs. Arada sırada çeşitli virüsler verin, hastalansınlar; bazen kafesi sarsın, korksunlar. Deney fareleri tüm bunlarla meşgul olurken kafesin dışındaki hayatı asla merak etmeyeceklerdir ve bu düzene sahip çıkacaklardır. Lafın tamamı deliye denir, gerisini de siz anlayın işte. 

Samsunspor-Beşiktaş maçının sonucu ne olur bilemem ama insan ırkının sonu çok belli. Lütfen okuyun, araştırın, sorgulayın! Her şeyin çok daha ötesi var! Uyanın!

Sevgilerimle…

Göksel Aksel

Bir cevap yazın