Blog,  Kültür-Sanat,  Yazılar

Tatavla’da Son Dans

Seneler evvel Ya Sonra isimli filmin Trabzon galasında görev almıştım. Deniz Çakır ile orada tanışmıştım. Ben o zamanlar daha yirmili yaşlarımın başındaydım. Deniz Çakır ile yıldızımız barışmamıştı. Sonra detaylı anlatırım belki. Senelerin ardından Deniz Çakır’ı yeniden görmek, sahnede izlemek beni eski günlere götürdü, paylaşmak istedim. Gelelim günümüze ve oyun hakkındaki yorumlarıma…

6-7 Eylül olaylarını konu alan oyunun yazarı Şaban Ol, yönetmeni ise Berfin Zenderlioğlu. Sahne tasarımı Serkan Kavurt’a ait. Oyun ile ilgili öne çıkan, çıkması gereken bir bilgi de bence oyunun Sumru Yavrucuk tarafından uyarlanmış oluşu. Aynı zamanda yapımcılığını da kendisi üstlenmiş. Oyunun metni ne yazık ki bekleneni vermiyor. Sumru Yavrucuk dokunuşları, uyarlamadaki etkisi hemen kendini gösteriyor, iyi ki oyuna kendi yorumunu katmış. Metinde beni rahatsız eden anlar oldu, düşündüğüm lezzeti yaratmadı. Hatta akış, aşırı sade ve gereksiz konuşmalar bir noktada o kadar uzadı ki, sonunu beklemeden kalkıp gidecektim, fakat sonunu seyretmeseydim sizlere yorumumu yazamazdım değil mi? Şaban Ol metni yazarken bence 6-7 Eylül olaylarını biraz objektiflikten uzak değerlendirmiş gibi hissettiriyor… 

Konu bakımından Gül ve Eleni arasındaki bağ daha detaylı ve seyirciye geçecek şekilde anlatılabilirdi diye düşünüyorum. Yani konu yine oyun metnine geliyor. İlerleyen sezonlarda yeniden sahnelenecekse belki metni revize ederler. Oyuncu performansları tam da beklediğim gibi, ikisi de gayet doyurucu performans sergilediler. 

Teknik açıdan yorumlamak gerekirse, ışıklar oldukça iyiydi fakat ses için aynı şeyi söyleyemem. Efektler ve diğer müzik sesleri oyuncuların seslerini fazla bastırıyordu. Böyle bir durumda seyircilerin hepsi teknik seslerin oyuncuları bastırdığını düşünmek yerine, oyuncuların sesi çıkmıyor diye düşünebilir. Bence ses yönetimini gözden geçirmeleri gerekiyor. 

Güncel siyasi mesajlar yerinde ve güzeldi. Oyun beklenen yerlerde beklenen alkışı aldı fikrindeyim. Bence seyretmeye değerdi. Biraz sıkılsam da pişman değilim. Sizler de mutlaka seyredin demiyorum ama imkanlar dahilinde fırsat bulursanız seyretmenizi öneririm.

Peki Tatavla nedir, neresidir? Tatavla, İstanbul’un Kurtuluş semtinin eski adıdır. Detaylı viki bilgisine buradan bulaşabilirsiniz. Ayrıca 6-7 Eylül olaylarının da linkini tam da şuraya ekledim, tıklayıp okuyabilirsiniz. 

Sevgiler

Göksel Aksel

Bir cevap yazın