Blog,  Kültür-Sanat,  Yazılar

Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz

Sam Shepard’ın 1980’de kaleme aldığı “True West” isimli oyunun uyarlaması olan Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz isimli oyunu Ankara’da seyretme fırsatım oldu. Oran Açık Hava Sahnesi’nde sergilenen oyun ile ilgili tüm detayları sizler için yazdım.

Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman’ın aynı anda performans sergilediği bir oyunu izlemesem olmazdı. Bu sebepten mütevellit reklamını ilk gördüğüm anda VIP sıradan biletimi almıştım. 24 Ağustos akşamı Oran Açık Hava Sahnesi’nde sergilendi oyun. Norma şartlarda postmodern oyunları pek tercih etmem, klasik metinler daha çok ilgimi çeker ama bu oyunu severek seyrettim diyebilirim.

İzleyicilerin geç gelip bir türlü yerleşememeleri sebebiyle oyun 10 dk geç başladı. Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman sahnede görüldüğü an seyirci çok mutlu oldu. Ben de bu iki yakışıklı aktörü ilk kez sahnede canlı görme şansına sahip olduğum için mutluydum… Ayrıca oyunda Serhat Teoman ve Buğra Gülsoy’a Burak Sarımola ile Ayşe Lebriz Berkem’in de eşlik ettiğini belirteyim.

Sam Shepard’ın 1980 yılında yazdığı, yazıldığı günden beri tüm dünyada sahnelenen ‘True West’ oyununa günümüzden seslenen çağdaş bir yorum izliyoruz (tanıtım metninden). Oyunda iki kardeş var; biri kentli, eğitimli bir senarist ya da senarist adayı desek daha doğru olur, diğeri ormanlarda özgür bir hayatı seçmiş, asi ruhlu bir hırsız. Birbirine yabancı gibi büyümüş, ardından yolları ayrılmış iki kardeşin birbirlerini yeniden keşfetme ve dönüşme hikayeleri seyirci ile buluşuyor. Tüm bu serüvende, kentin doğayla, sanatın ticaretle, eğitimin cehaletle, hayallerin gerçeklerle savaşına dair atıflara bolca yer verilmiş. Bu iki kardeşin yaşam sahnesindeki tercihleri, beklentileri ve hayalleri nasıl şekillenecek sorusu ile merak uyandıran Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz’i sıkılmadan izledik…

Yaklaşık 10 yıl kadar sonra tiyatro sahnesinde gördüğümüz Serhat Teoman ile Buğra Gülsoy, performansları ve yakışıklılıkları ile herkesin beğenisini topladı. Sahneye ve tekste olan hakimiyetleri takdire şayandı doğrusu. İkisini de tebrik ediyorum.

Yönetmen Mert Öner’i tebrik ediyorum, kaliteli bir iş çıkarmış. Teknik olarak ışık, ses, kostüm, dekor süperdi. Dekor ve ışık tasarımda Cem Yılmazer, kostümde Arin Umut Öğmen olmak üzere emeği geçen herkesi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Öte yandan özel bir tebriği de sosyal medya iletişimini gerçekleştiren Gözde Kaynak’a göndermek istiyorum. Çünkü Instagram paylaşımları, reklamlar vs çok iyiydi.

Sonuç olarak şehrinize geldiğinde mutlaka izleyin.

Sevgiler.

Göksel Aksel

#reklam

Bir cevap yazın