Blog,  İş Dünyası,  Yazılar

İş Yerinde Aydınlatma ve Performans

Işığınız ne durumda?

Her ne kadar günler uzamaya başlamış olsa da hala sabah mesaisine gideler karanlıkta yola koyuluyorlar. Bu sabah ışığın insan performansı üzerine düşündüm. İş yerlerinde suni ışıklar eşliğinde çalışırken acaba maruz kalınan aydınlatma gerçekten personelin iş yapışını etkiler mi? İş yeri aydınlatma sistemleri, çalışanların performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Gelin 3 başlıkta bu etkiyi inceleyelim;

1. Görsel Konfor ve Netlik: Doğru aydınlatma, çalışanların görsel konforunu artırır ve daha net görmelerine olanak tanır. İyi aydınlatılmış bir ortamda, görevlerin daha doğru ve etkili bir şekilde yerine getirilmesi mümkündür. Yanlış veya yetersiz aydınlatma, göz yorgunluğuna neden olabilir ve performansı olumsuz yönde etkileyebilir. İşin kötüsü personel, kendi performansındaki düşüklüğün nedeninin ışıktan kaynaklandığını hiç fark etmeyebilir.

2. Dikkat ve Konsantrasyon: Uygun aydınlatma, çalışanların dikkatini sürdürmelerine ve görevlere odaklanmalarına yardımcı olacaktır. Işığın yeterince düzenlenmemesi veya çok parlak olması, dikkat dağılmasına neden olabilir. Bu nedenle aşırı parlak olmayan ve direkt olarak göze çarpmayan, en doğal gün ışığına yakın aydınlatmalar dikkat ve konsantrasyonun sağlanmasına destek olabilir.

3. Ruh Halini ve Motivasyonu Etkileme: İyi aydınlatılmış bir çalışma ortamı, çalışanların genel ruh halini ve motivasyonunu olumlu bir şekilde etkileyebilir. Çünkü insan evrimi boyunca gün ışığına adapte olmuş bir canlıdır. Neredeyse tüm hormonlarımız gün ışığına ve karanlığa reaksiyon vererek çalışır. Doğal ışığa benzer bir aydınlatma, biyolojik saatin düzenlenmesine yardımcı olarak vücudun enerji seviyesini artırabilir; aynı zamanda çalışanların yüksek enerjili, yüksek motivasyonlu hissetmelerine katkıda bulunabilir.

Sonuç olarak, iş yerlerimizi doğal yaşam atmosferine en yakın şekilde aydınlatır ve dekore edersek, herkesin psikolojisine, motivasyonuna, enerjisine, dolayısıyla da performansına olumlu katkı sağlayacaktır. 

Sevgiler…

Göksel Aksel

Bir cevap yazın