Blog,  Göksel'den Hashtag,  Yazılar

Göksel’den Hashtag #BağımlıÇocuklar

Gürültü yapmaya başladığı anda çocuğun ağzına emzik tıkmak, eline abur cubur tutuşturmak mazide kaldı. Şimdi çocuk gürültü yapmaya başladığında susturmanın yolu olarak benimsenen şeyin adı “internet”. Sizce yaş sınırı koyulmuş içerikler, çocuklara özel başlığı ile piyasaya sürülen oyunlar ne kadar masum? 

Pazarlamaya konu olan ürünlerin bir süre sonra amacından uzaklaşması ya da başka amaçlara alet olması beklenen bir durumdur. Nasıl ki radyo, televizyon gibi haberleşme araçları bir süre sonra eğlence platformuna, bir süre daha sonra bazıları için gelir bazıları için bağımlılık konusuna dönüştüyse, internet kullanımı da aynı şekilde amacından sapmış durumda. 

Aman ya farkındayız, neden şimdi bu konuyu açtın diye bana söyleniyor olabilirsiniz. Söylenmeyin, okuyun lütfen…

Çevrimiçi Oyun Tehlikesi!

Geçenlerde bir çocuğun oynadığı çevrimiçi oyuna denk geldim. Oyunun teması özetle şu, sanal para kazanıyor, sonra kazandığın parayı başka oyunlara yatırarak o para üzerinden de para kazanıyorsun. Bu tarif size de “kumar”ı çağrıştırdı mı? Bu ve benzeri içerikli oyunlar davranışsal, bilişsel bağımlılık yaratıyorken aslında çocukların bir süre sonraki eğilimlerini belirliyor.

Son zamanlarda ünlü bir sigara şirketinin astım ilacı üretici firmasını satın aldığı haberlerini duymuşsunuzdur. Bahsettiğim oyun silsilesi de o misal. Daha basit bir örnekle bir “süper kahraman” filmi yapılıyor, hemen ardından o süper kahramanın oyuncaklarından tutun da türlü tekstil ürününe kadar her şeyi oluşturup piyasaya sürüyorlar.

Bağımlı Gençlerden Bağımlı Yetişkinlere!

İşte çocuklarınız sussun, oyalansın ya da sözümona akranlarından geri kalmasın diye izin verdiğiniz videoların ve oyunların hepsi olmasa da büyük çoğunluğu benzer amaçlarla yapılıyor. Sizler, çocuklar “sadece” oyuna bağımlı oluyor sanıyor olabilirsiniz; oysa ki bağımlı çocuklar geleceğin bağımlı yetişkinleri olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Çevrimiçi içeriklerin bazıları kumar ya da yasaklı madde bağımlılığı; hırsızlık, şiddet eğilimi, psikoseksüel bozukluk ve dahasına zemin hazırlıyor olabilirler.

Sizlerden ricam bu konuyu etraflıca düşünün, düşünürken de temiz, aydınlık, sevgi ve umut dolu bir gelecek için kendinizi, hayatı ve hayatın akışını bolca sorgulayın. 

Sevgiler…

Göksel Aksel

Bir cevap yazın