Blog,  Göksel'den Hashtag,  Yazılar

Göksel’den Hashtag #BaharDizisi #DoktorlaraHakaret

BAHAR DİZİSİNDE HEKİMLERE BÜYÜK HAKARET! //

Son haftalarda gündemden düşmeyen Bahar dizisinin dördüncü bölümü izleyici ile buluştu. Biraz seyretme şansım oldu, fakat gördüklerim karşısında hayretler içinde kaldım. Seyrettiğim bölümün denk geldiğim sahnesinde doktorlara yapılan hakaret, psikolojik şiddet, saygısızlık beni ciddi boyutta şaşırttı. Neden mi?

Hekimlere karşı hakaret dolu olduğunu ve Türk Hekimlerce de protesto edilmesi gerektiğini düşündüğüm sahnelere geçmeden önce dizi hakkında kısaca bilgi verelim. Doctor Cha isimli Kore dizisinden uyarlanan yapımın, başrollerini Demet Evgar ve Mehmet Yılmaz Ak paylaşırken, Füsun Demirel ve Hatice Aslan gibi usta oyuncular da izleyici ile buluşuyor. Dizi, psikolojik şiddet görmüş bir kadın hekimin mesleğe dönme çabasını temel alarak, aile, güçlü kadın, aldatılma gibi konuları işliyor. Aynı zamanda komedi unsurlarına sıkça rastlanan sahneleri ile de izleyiciye keyif dolu anlar yaşatıyor. 

Şahsen yabancı dizilerden uyarlama dizileri pek beğenmem, bir noktada bize hitap etmeyeceğini düşünürüm. Nitekim Bahar dizisinde gösterilen, duvarlara grafiti yapan genç kız profili, asistanlıkta libidosu tavan yapmış ergen erkek profili, paraya düşkün kaynana profili gibi karakterleri gerçekçi bulmuyorum ne yazık ki (bizim kültürümüze göre). Çoğu sahnede, “yok canım, bizde (Türklerde) böyle olmaz” dedirtti bana. Bu nüanslara hiç girmeme gerek yok, çünkü en son yayınlanan bölüm beni ciddi şaşırttı, ondan bahsedeceğim.

Bahar dizisinin dördüncü bölümünde hastaneye bağış yapan kodaman bir amca, muayene olmak üzere helikopteri ile hastaneye geliyor. Tamam, adamın helikopteri var, kullanıyor, bir şey demedik. Fakat başhekim, kodaman amcanın karşısında el pençe divan duruyor, paniğe kapılıyor; vay efendim bu hastayı mutlu etmezsek sonumuz gelir modunda koşturuyor ortalarda. Ya hu, sen koskoca Profesör Doktorsun, Başhekimsin, kendine gel! Tabi dizi bu ya, gelemiyor kendine. Kendine gelmeyi bırakın, iki genel cerrahı birbirine rakip yapıp hadi bakalım kim bu hastayı memnun edecek diye yarış başlatıyor! Kodaman amca, doktorlara ve asistanlara etmediği hakareti bırakmıyor. En son gördüğüm, Bahar’a “culluk” mu “callık” mı ne, öyle bir lakap takıyor (toy anlamında). Kolundaki turnikeyi çıkarıp doktorun kafasına fırlatmasını, diğer doktorlara ve sağlık çalışanlarına küstahça davranmasını bir kenara koydum, doktora “seni işten attırırım” tehdidinde bulunuyor… Aman, Göksel, dizidir, gül geç diyebilirsiniz ama geçemem. Benim için bazı değerler çok hassastır… 

Tamam, kabul ediyorum, ülkemizde son 25-30 yılda “kıroyum ama para bende”ler çoğaldı ama bu kadarı da olmaz. Tamam, kabul ediyorum, ülkemizde mesleğinin kutsallığından uzaklaşıp paraya tapan hekimler de çoğaldı ama bu kadarı da olmaz, olmamalı; BENCE! Görevini hakkıyla yapan, hastalarına gerçekten saygılı ve özenli davranan, Atatürk İlke ve İnkılaplarına sadık, Türk Hekimlerimize saygıda kusur edilmemesi gerekir (Türk olsun olmasın, görevini hakkıyla yapan kimseye saygıda kusur edilmemelidir; dizide Türk hekimler konu alındığı için özellikle vurgu yapmak istedim). Kim olursa olsun, Karun olsun, Süleyman olsun, kimse bir hekime dizinin bu bölümünde gösterildiği gibi davranamaz; hekimler de bu davranışı kabul edemez, etmemelidir. 

Son yıllarda ülkemizde “money talks, bullshit walks*” Amerikan atasözünün adeta toplumun her kesiminde, neredeyse ülkenin tüm kurumlarında yaşatıldığını zaten biliyoruz. Öyle de olsa öğretmenlik ve doktorluk başta olmak üzere insan hayatına direkt dokunan, hayati önem arz eden mesleklerin kutsallığını, saygınlığını herkesin koruması gerektiğini düşünüyorum. Daha yalın anlatım ile, zenginlerin doktorlarımızı, öğretmenlerimizi tabiri caizse “paraları ile dövemeyeceği” bir sistem olması gerekir fikrindeyim. İnanıyorum ki okuyanların çoğu da bana katılacaktır.

Hekim olan çok yakın dostlarım, akrabalarım var. Hepsi ile de gurur duyuyorum ve daima saygıyı hak ettiklerine inanıyorum. Bahar dizisinin dördüncü bölümünde yer verilen sahnelerin abartılı, gerçekçilikten uzak (bizim kültürel değerlerimize göre), kötü örnek teşkil eden, doktorlara psikolojik ya da fiziksel şiddeti normalleştirerek kötü örnek teşkil eden sahneler olduğunu düşünüyorum ve dizi ekibini kınıyorum. 

NOT: Bahar dizisinde yer alan aşk üçgeni hakkında da çok yakında bomba bir yazı geliyor. Takipte kalın…

*Money talks, bullshit walks: İngilizce deyim, paranın gücü gübreyi bile yürütür şeklinde paranın nelere kadir olduğunu hicivli şekilde anlatmada kullanılır; paran varsa kralsın şeklinde tercümelerine rastlanmaktadır.

Sevgiler…

GÖKSEL AKSEL

Bir cevap yazın