PISA Testi Sonuçlandı! Türkiye Sınıfta mı Kaldı?
PISA Testi Sonuçları Açıklandı! Türkiye Kaçıncı Sırada?
PISA Testi Nedir?
Hızlıca bir genel kültür bilgisi paylaşıp hemen sonuçlara geçelim. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı*, dünya çapında bir organizasyon olan Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı** çalışmaları kapsamında yürütülen bir tür akademik başarı ölçme programıdır.
PISA testi sonucuna göre Türkiye OECD ortalamasının altında kaldı. Şaşırdık mı? 81 ülke ve bölgede, 15 yaşındaki gençlerin okuma, matematik ve fen (bilim) seviyelerinin değerlendirildiği 2022 PISA araştırmasında Türkiye matematikte 39, fende 34 ve okumada 36. sırada yer aldı. Singapur tüm alanlarda birinci oldu. Ayrıca Türkiye’nin okuma alanındaki puanı 10 puan azaldı! Buna da şaşırmadık, değil mi?
Ülkemizde özel okullar, özel üniversiteler, dershaneler sayıca bu kadar fazla iken, nasıl oluyor da 81 ülke arasında bu kadar geride kalabiliyoruz sorusu zihninizde uyanmıyorsa yazının devamını okumanıza gerek yok. Sorgulama mekanizmanız hala çalışıyorsa devamını okumanızı tavsiye ederim.
Başarı ölçütü tartışılır sınavlarda üst sıralara yerleşebilsinler diye tonlarca bilgiyi çocuklara ezberletmenin sonucunda elde edebileceğimiz tek şey başarısızlık olur. Çünkü hazır bilgiyi olduğu gibi kabul eden, sorgulamadan direkt depolayan beyin tembelleşir ve daha fazla bilgi edinmek, sorgulamak, bilgi sentezi yapmak istemez. Disiplinden, yaratıcılıktan, sorgulayıcılıktan uzak ezber bir eğitim sistemi ile bitkisel insanlar, hatta robotik insanlar yetiştirebilirsiniz; fakat ailesine, topluma ve dünyaya faydalı bireyler yetiştiremezsiniz. Hatta PISA testine göre bunca ezbere rağmen bitkisel ve robotik gençler de yetiştirememişiz, onu bile becerememişiz…
Yıllardır tüm öğrencilerime, danışanlarıma ve verdiğim seminerlerdeki katılımcılara fiziksel (matbu) kitap okumanın faydalarını anlatır dururum. Elinize bir kitap alıp okuduğunuzda gözleriniz sürekli hareket ederek hem göz hem de beyin jimnastiği yapmanızı sağlar. Görsel olarak beyniniz uyarılır. Kitabı elde tutmak, sayfalarını çevirmek ve sayfalarının kokusunu hissetmek kinestetik algıyı tetikleyerek öğrenmeyi destekler. Çocuklarınıza kitap okutun. Dünya klasiklerini, Türk klasiklerini okutun. Faydasını her alanda göreceksiniz!
Sevgilerimle…
Göksel Aksel