İş Yaşamında Nefret Duygusu
Özel sektörde çalışan sağlıklı insanların zaman zaman mücadele etmeleri gereken durumlardan birisi de ruh sağlığı bozuk kişiler tarafından duyulan kıskançlık, nefret ve öfke benzeri kötü duygular sebebiyle oluşan davranışlara maruz kalmaktır. Çevrenizde kıskançlık, nefret, öfke sorunları yaşayan insanlar varsa, ya da içten içe nefret dolu bir insansanız bu yazı sizlere yardımcı olacaktır.
Önce nefret duygusunu inceleyelim istedim ve Medicine.net isimli blogda yayımlanmış bir makaleyi sizlerle paylaşıyorum. Nefret nedir? Nefretten nasıl kurtulunur?
Nefret, genellikle korku, öfke veya bir tür yaralanma duygusundan kaynaklanan yoğun bir düşmanlık ve hoşnutsuzluk hissidir. Aşırı bir hoşlanmama veya tiksinti halidir. Nefret, bir duygudur. Aşırı nefret, şiddeti tetikleyebilir. Nefret, herkesin bir noktada hissettiği ve deneyimlediği bir duygudur, özellikle birisi tarafından fiziksel veya duygusal olarak incitildiğinde ya da ihanete uğradığında. Ara sıra nefret duyguları hissetmek normaldir. Ancak, uzun süre nefret duymak ve bu duyguyu içinde tutmak, zihin ve beden için zararlı olabilir. Yoğun kıskançlık duygusuna kapılmak, kıskançlık temelli saplantı geliştirmek gibi durumlarda da nefret duygusunun doğması muhtemeldir. Gizli şizofreni, ileri derecede obsesif kompulsif bozukluk, sosyopatlık gibi psikolojik sorunlar yaşayanlar da nefret duygusunu ileri düzeye taşıyabilirler.
Nefret, daha fazla olumsuz duyguya neden olabilir. Kişisel ve profesyonel ilişkileri etkileyebilir. Nefret, beynin kimyasını değiştirir. Beyindeki hareket planlaması ve icrası ile ilgili alanı uyarır. Bu alan, nefret hissedildiğinde savunma veya saldırı için agresyonu tetikler. Aynı zamanda “savaş ya da kaç” tepkilerini oluşturur ve iki hormonun, kortizol ve adrenalin, seviyelerini artırır. Bu hormonlar kilo alımına, uykusuzluğa, kaygıya, depresyona ve kronik hastalıklara neden olabilir. Nefret ayrıca, savunma mekanizması olarak nefret edilen kişinin ne yapabileceğini öngörmeye çalışması için zihni tetikler. Bu durum daha fazla kaygı, huzursuzluk, takıntılı düşünceler ve paranoyaya yol açar, bu da genel ruh sağlığını olumsuz etkiler.
Nefret, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve endokrin sistem üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Aşırı duygular, beyinde stres hormonlarının salınımını tetikler. Zamanla bu stres hormonları, vücutta artan iltihaplanmaya yol açar ve ciddi sağlık sonuçlarına neden olur. Bir duygu ne kadar yoğun hale gelirse, onu bastırmak da o kadar fiziksel olarak zorlayıcı olur. Nefret duygusunu taşımak yorucu olabilir. Çeneyi istemsizce sıkma, dişleri gıcırdatma ve kasları germe gibi fiziksel belirtilere yol açabilir.
Nefret Duygusundan Nasıl Kurtulunur?
İnsanlar genellikle nefret duygularını görmezden gelir ya da nefretlerini haklı çıkarmak için başkalarını suçlar. Ele alınmayan olumsuz duygular zamanla birikerek yoğunlaşır ve zihin ile beden üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Aşağıdaki ipuçları nefret duygusundan kurtulmaya yardımcı olabilir:
- Nefret duygusunu kabul edin. Bu duyguyu kabul etmek, onunla başa çıkmaya ve soruna bir çözüm bulmaya başlamak için ilk adımdır.
- Nefretin temel nedenini anlayın. Nefret genellikle korku, güvensizlik veya güvensizlikten kaynaklanır.
- Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Bunun yerine, kendinizin en iyi versiyonu olmaya çalışın.
- Nefret veya öfke hissettiğinizde, bir adım geri atın ve anlık tepkilerden kaçının. Nefret ve öfke içindeyken doğru kararlar almak zordur.
- Bu duygularla baş ederken, durumu bir süreliğine bırakmayı düşünebilirsiniz. Yürüyüşe çıkmak, meditasyon yapmak, evcil hayvanlarla oynamak veya keyif aldığınız bir etkinlik yapmak bu konuda yardımcı olabilir.
- Sorundan kaçmak yerine onunla yüzleşin. Soruna bir çözüm bulmaya çalışın. Güvendiğiniz biriyle, örneğin yakın bir arkadaş, aile üyesi veya partnerle konuşmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca bir terapist ya da danışmandan yardım almayı da düşünebilirsiniz. Onlar, duygularınızı ve nefretin kökenini anlamanız için sizi değerlendirebilir. Tedavi genellikle olumsuz duyguları yönetmeye ve başa çıkma mekanizmaları geliştirmeye yönelik danışmanlığı içerir. Gerekirse ilaç tedavisi de uygulanabilir.
Kaynak: medicine.net